Διατροφή και παιδιά

Από Αλεξία Γ. Ποταμίτου  Διαιτολόγος / Διατροφολόγος.

Από νωρίς ( πρώτο έτος ) μέχρι και την εφηβεία είναι η χρονική περίοδος όπου το παιδί ωριμάζει κοινωνικά, συναισθηματικά αλλά και σωματικά.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού είναι κατεξοχήν παράγοντας ο οποίος ρυθμίζει τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Ποιοι είναι οι διατροφικοί στόχοι μετά τον πρώτο χρόνο;

Η παροχή ενέργειας για καλή ανάπτυξη και η προσφορά ποικιλίας τροφών από όλες τις κατηγορίες.

Είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη γευσηγνωσίας, αποδοχής και απόλαυσης της τροφής, ενώ παράλληλα η υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία;

Πρωτεΐνες: αποτελούν το 15-20 % του ημερήσιου διαιτολογίου. Ιδανική πρόσληψη θεωρείται το 1-1,5gr/kg /βάρους.

Υδατάνθρακες: αποτελούν το 50-55 % του ημερήσιου διαιτολογίου.

Λίπη: Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να γίνεται περιορισμός του λίπους σε παιδιά μικρότερα των 2 χρονών. Μετά τα 2 χρόνια υιοθετείται η σταδιακή ελάττωση του λίπους στο 30%.

Σίδηρος: H ημερήσια ανάγκη σε σίδηρο διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία

 ( πίνακας 1). Τροφές πλούσιες σε σίδηρο εικονίζονται στο πίνακα 2.

Ασβέστιο: Oι ανάγκες σε ασβέστιο καθορίζονται από ποικίλους παράγοντες , όπως η ταχύτητα ανάπτυξης, ο ρυθμός απορρόφησης και η παρουσία άλλων συστατικών, όπως το φωσφόρο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη.

Παιδιά που λαμβάνουν μικρότερο ποσοστό ασβεστίου από το προβλεπόμενο δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο φαίνονται στους πίνακες 3,4.

Εκτίμηση του διαιτολογίου

Στηρίζεται σε μερικές βασικές ερωτήσεις που αφορούν στον αριθμό των γευμάτων και στο ημερήσιο πρόγραμμα. Απαιτείται σεβασμός στη διατροφική πυραμίδα και παρόλο που είναι δυνατό να υπάρχουν τροφές που δεν καταναλώνονται ποτέ είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πόσα γεύματα πραγματοποιούνται εκτός σπιτιού. Είναι λανθασμένη προφανώς η κατανάλωση προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος από παιδιά κάτω των 2 ετών.

Άτυπες δίαιτες

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ορθές διαιτητικές οδηγίες στην παιδική ηλικία. Ο παιδίατρος σε συνεργασία με το κλινικό διαιτολόγο μπορεί να μεταφέρει στους γονείς με πρακτικό τρόπο τις γνώσεις του για τα θρεπτικά συστατικά των

τροφών.

Πίνακας 1

Ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο

Ηλικία Mg
1-3 έτη 7
4-8 έτη 10
9-13 έτη 10
14-18 αγόρια 12
14-18 κορίτσια 15

Πίνακας 2

Περιεκτικότητα τροφών σε σίδηρο ( mg )

240γρ. γάλα…………………………………..0.1

130γρ. μοσχάρι……………………………….2.7

130γρ. αρνί/κατσίκι………………………….2.2

130γρ. χοιρινό………………………………..1.7                        

130γρ. κοτόπουλο……………………………1.1                      

1 αυγό…………………………………………0.9

100γρ. σαρδέλες ……………………………..4.6

100γρ. τόνο…………………………………...1.7

100γρ. σπανάκι……………………………….2.1           

100γρ. φακές………………………………….4.1           

10 αμύγδαλα………………………………….1.2

Πίνακας 3

Ημερήσιες ανάγκες σε Ασβέστιο

Ηλικία Mg
1-3 έτη 500
4-8 έτη 800
9-13 έτη 1300
14-18 έτη 1300

Πίνακας 4   

Καλύτερες πηγές ασβεστίου

  Μg
1 κούπα γιαούρτι 350
1 κούπα γάλα 276
100γρ. φέτα 492
100γρ. τυρί edam 731
100γρ. παρμεζάνα 1.184
100γρ. σπανάκι 170
100γρ. φασόλια 84
1 πορτοκάλι 50
100γρ. μπρόκολο 50
100γρ. σολομό 93
1 αυγό 56
5 σύκα ξηρά 250